Kirkkonummen kunta ostaa Killinmäen alueen -paikkaan liittyy kirkkonummelaisten muistoja

 

Killinmäen alueen ostopäätös nuijittiin 16.12.19 kunnanvaltuuston kokouksessa. Tätä oli edeltänyt usean vuoden ajan käydyt neuvottelut Helsingin kaupungin kanssa. Alue sijaitsee Vanhan Rantatien varrella Heikkilän ja Kvisin välissä. Siihen kuuluu metsäalueiden lisäksi vuosina 1979- 2018 toimineen kehitysvammahoitolaitoksen rakennukset. Kunta on ostanut jo aiemmin maata tätä aluetta sivuten saadakseen laajemman maa-alueen kunnan omistukseen keskeiseltä paikalta.

Killinmäen kehitysvammalaitoksen tarina lähes 40 vuoden ajalta päättyi vuosi sitten. Killinmäki oli merkittävä työllistäjä Kirkkonummella. Kirkkonummen Sanomien viime numerossa entiset killinmäkeläiset muistelivat hienoja joulujuhlia, joihin sain itsekin osallistua siellä työskennelleenä.

Killinmäki oli lähes omavarainen suljettu maailmansa. Useiden laitoksen asukkaista oli vaikea liikkua itsenäisesti alueen ulkopuolella, joten heille luotiin oma elämysmaailma tapahtumineen ja aistihuoneineen. Killinmäessä työskenteli mm. oma ompelija, joka valmisti erikoisvaatteita ja myös upeita rooliasuja esityksiin, kuten Killinmäen omalle asukasbändille Lordi -esitykseen.

Killinmäessä oli myös oma kasvimaa, kanttiini leipomishetkineen, kirpputori, elokuvanäytöksiä, musiikki- ja liikuntatuokioita sekä metsälenkki, jonka varrella on laavu ja tulentekopaikka. Laitoksessa näkyi myös vuosikymmenien varrella nopeasti muuttunut tapa hoitaa kehitysvammaisia. Siinä heijastuivat eri vuosikymmenten asenteet kehitysvammaisuutta kohtaan ja hoitajan roolin muuttuminen. Vielä noin viisitoista vuotta sitten hoitajat saattoivat ottaa asukkaita myös lomilleen mukaan antaakseen heille mahdollisuuden kokea kesälomaa ja jotta asukas ei kokisi itseään hylätyksi. Jossain vaiheessa tämä kiellettiin.

Alueen tulevaisuus on auki. Paikka on hyvien julkisten yhteyksien tavoitettavissa. Rakennusten käyttömahdollisuuksista on erilaisia vaihtoehtoja Vohlsin hoitokodin korvaajasta päiväkoti- tai koululaisten väistötiloiksi tai kierrätyskeskukseksi.

Nyt alueelle on suunnitteilla pientalovaltaista rakentamista sekä palveluita. Kaavan uudelleen tarkastaminen on varmasti kuitenkin ajankohtaista, jotta voidaan arvioida rakentamisen sijoittuminen suhteessa Masalasta Gesterbyhyn ulottuvaan Keskusmetsään. Alueelta löytyy EU-direktiivin suojelevia lajeja, kuten lahokaviosammalta ja liito-oravia vanhan hienon kuusimetsän lisäksi. Luontoarvoista saamme vielä enemmän tietoa luontokartoitusten valmistuttua.

On tärkeää, että kunta omistaa maata keskeisillä alueilla. Näin alueita voidaan suunnitella omalla ohjauksella ja Killinmäki saa uuden elämän.

Hyvän joulun toivotuksin

Minna Hakapää

Kunnanvaltuuston 1.vpj.

Pro Kirkkonummi

Julkaistu Kirkkonummen Sanomissa 22.12.2019IMG_0104

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s