Puhe HUS-valtuustossa 12.12.2019 – HUS:illa on kyky tarttua haasteisiin ja kehittyä, näin on ollut ja tulee olemaan.

IMG_9873Hyvä puheenjohtaja, HUS-valtuutetut, toimitusjohtaja ja virkamiehet.

Me saamme olla tänään päättämässä Suomen ainoankansainvälisen tason vaativimman erikoissairaanhoidon kattavansairaalanstrategiasta ja vuoden 2020 talousarviosta.

Hus on kehittänyt toimintaansa viimeisen 20 vuoden ajan yhä taloudellisemmaksi hoidon laadun pysyessä laadukkaanaYliopistosairaalana se on myös merkittävä terveydenhuollon tieteellinen toimija ja terveydenhuollon henkilöstön kouluttaja.

Muutosvoimat ovat kuitenkin vahvat. Väestönmäärän kasvu ja ikääntyminen, potilaskokemusten ja vaikuttavuuden vaatimukset, muutos työntekijöiden suhteeseentyöhön ja työn muutokset HUS:issasekä lääketieteen ja digitalisaation kiihtyvä kehitys.

Potilaskokemusten ja vaikuttavuuden vaatimukset

HUS:in perustehtävä on, että potilas saa mahdollisimman vaikuttavan hoidon. Osa laadukasta hoitoa on myös potilaan kokemus hoidosta. Hoidon saatavuuden ongelmat ja pitkät jonot tuottavat potilaalle ongelmia ja myös sairauden hoito saattaamonimutkaistuapitkän jonotusajan myötä. HUS seuraa potilastyytyväisyyttä, mutta myös valitusten määrää ja sisältöä on tärkeä seurata ja arvioida.Jatkuvasti parempaan strategiassaan pyrkivä HUS tarvitsee kehittyäkseen tiedon, mitä asioita tulee kehittää.

Muutos työntekijöiden suhteessa työhön ja työelämän muutokset

vaikuttavat arvokkaaseen henkilöstöömme. Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö on hyvän hoidon perusta ja siksi työhyvinvoinnista pitää huolehtia. Jatkuvasti kehittyvä työyhteisö on myös henkilöstön kannalta mielekäs paikka työskentelylle ja Yliopistosairaala mahdollistaa tutkimuksen ja tutkimustiedon hyödyntämisen. Vaikuttavuus vaatii tutkimuksista ja hoidoista syntyvää todellista terveyshyötyä. Erikoissairaanhoidon siiloutuminen saattaa jopa heikentää vaikuttavuutta kun jokainen erikoisala keskittyy omaan suppeaan erikoisosaamiseensa eikä kokonaisuutta arvioida.

Uuden potilastietojärjestelmän Apotin tuoma ylimääräinen kuormitus ennen sen sujuvien hyötyjen saamista on huomioitava henkilöstön kuormittumisena, kuten säästövaatimusten tuoma sijaiskielto. Henkilöstön vointia on seurattava yhtä systemaattisesti kuin potilaiden hoitoa ja kehitettävä työtä mielekkääksi. Tämä on myös HUS:in arvojen mukaista -kohtaaminen myös työyhteisöjen sisällä. Kyse on hyvästä johtamisesta. Strategian merkitys on toimintakulttuurinen muutos.

Muutosvoimista lääketieteen ja digitalisaation kiihtyvä kehitys

Tuottavuuden kasvu on HUS:ille erityinen haaste, kuten myös tänään esillä olevassa budjetissa huomaamme. Tuottavuus, taloudellisuus ja korkeatasoinen hoito ovat olleet HUS:in menestystekijöitä ja niiden ylläpitäminen mahdollistaa verovaroilla kustannetun laadukkaan hoidon myös jatkossa. Husissa on kehitetty vahvasti prosessien sujuvuutta Lean-menetelmällä ja nyt vaaditaan luovuutta arvioida prosesseja jälleen uudelleen, niiden toimivuutta ja tarpeellisuutta ja onko mahdollista löytää digitaalisuudella vielä toimivampi tapa.

Yhteistyön kehittäminen sosiaalipalveluiden, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä

Strategiassa mainitaan, että edistämme omalta osaltamme sosiaalipalveluiden, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatiota. Tämä on erittäin tärkeää, jotta HUS ei eristäydy omaksi suljetuksi kokonaisuudekseen muusta Uudenmaan terveydenhuollosta ja toteuttaa näin myös maamme hallituksen Sote-tavoitteita järjestämisvastuullaan.

Yhteiskunnallinen vastuu hiilineutraalisuudesta

Strategian päämääränä on myös kantaa vastuu yhteiseksi hyväksi. Hiilineutraalisuus vuoteen 2030 mennessä sekä kestävän kehityksen noudattaminen ovat ajankohtaista vastuullisuutta ja vaatii oman strategian ja askelmerkit sen saavuttamiseksi.

Husilla on kyky tarttua haasteisiin ja kehittyä

HUS on haasteiden edessä talouden ja Apotin myötä, mutta HUS:illa ollut kyky tarttua haasteisiin ja kehittää itseään, joten luottamus tähän pystyvyyteen on myös tulevalle vuodella 2020.

Hyvää Joulun aikaa ja Uutta Vuotta 2020!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s