Kirkkonummi kaipaa kulttuuritiloja

IMG_9912

Kirkkonummella on eloisa ja vireä paikallistason kulttuurielämä ja täällä asuu myös paljon kulttuurin ammattilaisia. Nyt kunnassa ollaan tekemässä ensimmäistä kertaa kulttuuristrategiaa.

Vahvasta paikallisesta kulttuuritoiminnasta huolimatta Kirkkonummen kunnalla ei ole omaa kulttuurisalia, tilaa joka vastaisi akustiikaltaan ja muilta ominaisuuksiltaan esittävän taiteen kriteerejä. Uuteen pääkirjastoon olemme saamassa paljon odotetun monikäyttöisen pienemmän salin, mutta tämä ei mahdollista esityksiä suuremmalle yleisölle. Kirkkonummen isompien tapahtumien kulttuurisalina on käytännössä toiminut Kirkkonummen seurakuntasali.

Tunnetun arkkitehdin Juha Leiviskän suunnittelema vuonna 1983 valmistunut seurakuntasali Kirkkonummen keskustassa on ollut jo pitkään kulttuurin isojen yleisötilaisuuksien tapahtumapaikka. Se on myös kaupunkikuvallisesti arvokas rakennus ja näköyhteyttä 1400-luvun Pyhän Mikaelin kirkolta seurakuntatalolle suojellaan.

Kirkkonummen seurakunta on antanut seurakuntatalossa tilat mm. musiikkiopiston, kamariorkesterin, kansalaisopiston, musiikkikoulu Demon erilaisille tilaisuuksille kuten muillekin kirkkonummelaisille toimijoille sekä keikkaileville musiikkitoimijoille. Seurakuntasalia käyttävät viikoittaisena harjoituspaikkana myös Kirkkonummen kamarikuoro ja Kyrkslätts manskör ja se toimii toimivana tilana myös erilaisille tapahtumille, kuten puolustusvoimien kutsunnoille ja rekrymessuille.

Kesällä 2020 Kirkkonummen seurakuntatalo suljetaan peruskorjauksen vuoksi, eikä Kirkkonummella ole tiedossa korvaavaa isompaa salia kulttuuriesityksille.

Saisiko valtuustosalin eli Kunnantalon Kirkkonummi-salin muokattua esityksiin sopivaksi? Kirkkonummella on nyt myös suunnitteilla uusi suomen- ja ruotsinkielinen lukiokampus, johon tulisi kulttuurisali ja joka sijoittuisi Kirkon ja seurakuntasalin väliin. Tämä tarkoittaa, että Kirkkonummen kaikki isommat kulttuurisalit olisivat tällöin vierekkäin.

Kirkkonummelle tarvitaan kulttuuristrategian osaksi pikaisesti myös kulttuuritilaselvitys. Kunnassa on kolme keskusta, Kirkkonummen keskusta, Masala ja Veikkola, joissa kaikissa on sekä kulttuuri tarpeita, mutta myös tiloja joita voisi käyttää enemmän ja monipuolisemmin.

Paikallisten kulttuuriharrastajien lisäksi tarvitsemme kulttuurille monikäyttöisiä tiloja, jotka ovat laajuudeltaan riittäviä myös taloudellisia resursseja vaativille projekteille, jotta saamme tänne myös tunnetumpia tähtiä ja kulttuurin ammattilaisia. Kirkkonummen seurakunnan ja kunnan olisi hyvä keskustella keskenään kulttuuritilojen tulevaisuudesta.

Minna Hakapää

Kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtaja

Pro Kirkkonummi

Kirjoitus on julkaistu Kirkkonummen Sanomissa 19.11.2019

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s