Erikoissairaanhoidon laatua ei pidä heikentää

 

Hus on Suomen ainoa kansainvälisen tason vaativimman erikoissairaanhoidon kattava sairaala. Tämä laatu menetettäisiin, mikäli Husin järjestämisvastuu pilkottaisiin ja supistettaisiin.

Sote-uudistus aloitetaan tällä hallituskaudella luomalla Uudenmaan läänin hallinnollinen rakenne lähiviikkoina. Uudelle-maalle on suunnitteilla viisi maakuntaa, joista yksi on Helsingin kaupunki.

Polttava kysymys on, kenellä pitäisi tulevaisuudessa olla päätösvalta siitä, mitä erikoissairaanhoitoa potilas saa, eli kenelle erikoissairaanhoidon järjestämisvastuu maakunnissa kuuluisi ja millä laajuudella.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus)on kehittänyt toimintaansa yhä taloudellisemmaksi hoidon laadun pysyessä laadukkaanaHusin erikoissairaanhoito on selvästi edullisempaa kuin muualla Suomessa. Eron selittää Husin piirissä tehty erikoissairaanhoidon toimintojen keskittäminen yhdelle organisaatiolle, jolloin päällekkäisiä toimintoja sekä hallintoa on karsittuUseamman järjestäjän malli lisäisi kalliita laitehankintoja, päällekkäistä hallintoa ja palkkakilpailutyövoimasta.

Hus on Suomen ainoa kansainvälisen tason vaativimman erikoissairaanhoidon kattava sairaala. Tämä laatu menetettäisiin, mikäli Husin järjestämisvastuu pilkottaisiin ja supistettaisiin. Vaativan erikoissairaanhoidon ylläpitäminen edellyttää suuria potilaslukumääriä, jotta lääkärit voivat erikoistua ja ylläpitää osaamistaan.

Järjestämisvastuun jakaminen osittainkin tarkoittaisi myös sitä, että eri maakuntien asukkaat saisivat erikoissairaanhoitoa erilaisin perustein ja jonotusajat hoitoon pääsyssä vaihtelisivat paikkakunnan mukaan. Tämä toisi epätasa-arvon Uudenmaan asukkaiden välille erikoissairaanhoidon saatavuudessa ja sisällössä.

Erikoissairaanhoidon järjestämisvastuun tulee pysyä Husilla. Muut vaihtoehdot tuovat heikennyksiä erikoissairaanhoitoon sekä Uudelle-maalle epätasa-arvoisen ja eettisesti kyseenalaisen järjestelmän.

IMG_8944Minna Hakapää, Kirkkonummi

HUS-valtuutettu ja HYKS-lautakunnan varapuheenjohtaja

Julkaistu Helsingin Sanomissa 2.12.2019 Mielipide-osastolla

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s