Laulavatko linnut lähimetsässäsi ja pysyvätkö pesäpuut?

 

Monessa lähimetsässä voi kuulla nyt punarinnan, laulurastaan, kirjosiepon ja – omansuosikkini – mustarastaan laulua.

Kunnan omistamat metsät antavat asukkaille virkistystä, luontoelämyksiä ja liikuntamahdollisuuksia. Metsät myös turvaavat luonnon monimuotoisuuden säilymistä kunnassa, kerrotaan kunnan nettisivuilla. Kunnan omistamista metsistä suurin osa on niin sanottuja taajamametsiä. Ne sisältävät lähimetsiä, ulkoilu- ja virkistysmetsiä sekä suojametsiä.

Kirkkonummen kunnassa tehdään juuri Metsänhoitosuunnitelmaa ja sen toimenpide-ehdotukset saattavat ulottua myös lähimetsääsi.

Kirkkonummen kunta järjesti kuntalaisille 7.5. tilaisuuden, jossa sai kysyä ja vaikuttaaMetsänhoitosuunnitelmaan. Aikaisempien karvaiden kokemusten myötä kysymyksiä nousi esimerkiksi hakkuutähteiden poistamisesta. Risukot kun lojuvat vieläkin jokunen vuosi sitten hakattujen metsien jäljiltä ja maasto on tämän myötä vaikeakulkuista. 

Murhetta oli tuonut myös naapuruston puutteellinen ilmoitusmenettely. Kuntalaisille metsien hakkuut tulivat yleensä yllätyksenä, vain urakoitsijan ilmoituskylttejä oli ilmestynyt alueelle muutamaa päivää aikaisemmin.

Nyt esitelty Metsänhoitosuunnitelma perustuu vuosina 2008-2010 tehtyihin luontokartoituksiin. Kymmenen vuoden kuluessa tilanne saattaa olla paikoin jo toisenlainen. Metsänhoitosuunnitelman laatija ei ollut myöskään käynyt arvioimassanykytilannetta paikan päällä useissa kohteissa.

Tilaisuudessa nousi kaksi aluetta, joiden hakkuusuunnitelma vahvasti kyseenalaistettiin. Toinen näistä on Stormossenin alue, joka rajoittuu Kantvikin Pilvijärveen, jossa on myösuimapaikka. Toinen uudelleen arviomista tarvitsema hakkuukohde on Veikkolassa Nuuksion kansallispuiston eteläosiin liittyvät metsät.

Useat meistä kirkkonummelaisista on muuttanut tänne kuntamme vehreyden jaulkoilumaastojen vuoksi. Metsät ovat yksi koko Kirkkonummen tärkeimpiä vetovoimatekijöitä!

Metsänhoitosuunnitelma löytyy Kirkkonummen kunnan nettisivuilta www.kirkkonummi.fi/. Käy tarkistamassa suunnitelma omista lähimetsistäsi ja annahalutessasi palautetta 14.5. mennessä. Metsänhoitosuunnitelma hyväksytään 13.6 Kirkkonummen kuntatekniikan lautakunnassa.

 

32939b57-b3e6-4f84-b4c4-f70d65c59f38Minna Hakapää (Vihr.) Kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtaja, Uusvihreät.

Julkaistu Kirkkonummen Sanomissa 12.5.2019

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s