Kirkkonummen Porkkala on kansallispuiston arvoinen

Kirkkonummella voi nostaa kansallisesti erityisen arvokkaaksi käyntikohteeksi kaksi toisistaan poikkeavaa paikkaa: Hvitträskin taiteilijakodin ja Porkkalan alueen – keskiaikaista kirkkoamme toki unohtamatta.

Näistä Porkkalan niemi on ainutlaatuinen monella tavalla. Sieltä on löydettävissä merkkejä merenkulun ja sodankäynnin historiasta sekä vanhasta asutuksesta. Osa niemestä on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi kulttuurimaisemaksi. Porkkalan merellinen luonto on tunnettu myös erityisyydestään.

Pitkälle Suomenlahteen kurottava niemen kärki on Suomen toiseksi eteläisin manneralue. Se kerää valtavat määrät rannikkoa pitkin muuttavia lintuja, joista osa ylittää meren juuri täällä. Tätä näkyä lintuharrastajat ympäri Suomea tulevat ihastelemaan keväisin ja syksyisin. Saaristomaisemaa hallitsevat silokalliot, metsäiset saaret, tyrskyjen kastelemat luodot ja horisonttiin avautuva ulkomeri.

Merellisessä Porkkalassa oli aikanaan yksi maamme ensimmäisistä kansallispuistoista, lähinnä Stora Träskön saarella. Status kansallispuistona jouduttiin purkamaan Neuvostoliiton miehityskauden jälkeen ja sen seurauksena.

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi haettiin uutta kansallispuistoa Suomeen, jolloin Porkkalan alue valittiin kahden parhaan joukkoon. Se sai hopeasijastaan Metsähallitukselta 0,5 miljoonaa euroa luontopolkujen ja viitoituksen kehittämiseen. Nyt Porkkalassa onkin jo kohennettu polkuja ja niiden viitoitusta, mikä ohjaa kävijät aiempaa paremmin reiteille ja suojaa luontoa. Myös parkkipaikkaa on laajennettu. Parannukset ovat olleet hyviä ja lupaavia. Ongelmana on kuitenkin edelleen huonokuntoinen ja kapea tie, jossa nopeusrajoitusten kunnioituksessa on puutteita.

Viime syksynä Porkkalaan perustettiin Hylkypuisto, jossa on opastusköysiä ja opastetauluja meren pinnan alla. Hylkypuisto lähtee rakentumaan kolmen hylyn ympärille: Alko 1800-luvulta, Tynnyrihylky 1600-luvulta sekä Tykkihylky, joka on ilmeisesti pala 1700-luvun sotalaivan noin 5 metrin pituisesta kyljestä. Hylkypuiston tarkoituksena on mahdollistaa virkistyssukellus ja suojella hylkyjä.

Porkkalan edustalla on myös kaksi ylvästä majakkaa, Rönnskär ja Kallbådan, joiden sihuetit yhä kohoavat merimaisemassa, vaikka ne ovatkin jo eläkkeellä merenkulkijoiden suojelemisesta. Kallbådanin majakkaluoto on hylkeidensuojelualuetta,joten sinne nousemiseksi tarvitaan Metsähallitukselta lupa. Suomen Majakkaseura on käynnistänyt hankkeen majakoiden historian kirjoittamiseksi kirjaksi. Kallbådan täyttää syksyllä 2020 täydet 100 vuotta ja Rönnskärin majakka täyttää puolestaan samana vuonna 220 vuotta.

Arvokkaaksi kulttuurimaisemaksi Porkkala on noussut Suomen etelärannikolle tyypillisen ja hyvin säilyneen viljelymaiseman vuoksi. Tämä sisältää vanhoja kyliä ja maatiloja ja niiden laajat viljelyaukeat sekä metsät. Myös muinaisjäännökset sekä vanhat mutkittelevat Porkkalan- ja Kabanovintiet ovat osa kulttuurimaisemaa.

Porkkala ansaitsisi päästä takaisin Suomen kansallispuistojen joukkoon merellisenä kansallispuistona, jossa veneetönkin pääsee kokemaan herkkää saaristoluontoa ja maamme elävää historiaa. Tie kansallismaisemaan vaatii kuitenkin sitä ennen korjauksen.

 

Minna Hakapää

Kirkkonummen kunnanvaltuuston 1. vpj (Vihr.)

Kuva Juho Juutilainen

Juttu julkaistu Kirkkonummen Sanomissa 16.6.201920190607_144808-01-01

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s