Tasa-arvoa myös raskauden ehkäisyyn

Hyvää naistenpäivää!

Sain kirjoittaa ja olla tekemässä valtuustoaloitetta Kirkkonummen kunnanvaltuustossa 4.3.2019 alle 25-vuotiaiden nuorten maksuttoman ehkäisyn edistämiseksi. 

Useat kunnat tarjoavat jo maksuttoman ehkäisyn alle 25-vuotiaille nuorille. Tämän seurauksena aborttien ja seksitautien määrä on vähentynyt, mutta lisäksi on saatu ehkäistyä inhimillistä kärsimystä, mitä raskaudenkeskeytyksen traumaattinen kokemus tuo. 

Olennaisinta on, että maksuton ehkäisy luo tasavertaisen mahdollisuuden nuorille pitää huolta seksuaaliterveydestään ilman, että oma varallisuus rajaa vaihtoehtoja tai asettaa esteitä ehkäisyn hankinnalle. Epätasa-arvoa on myös ehkäisykulujen kasaantuminen usein tytön tai nuoren naisen vastuulle.

Seksitauteja voidaan ehkäistä vain kondomilla, joten aloitteessa todetaan että nuorille tulee tarjota kondomeja hormonaalisen ehkäisyn lisäksi. Jakotilanteessa terveydenhoitaja pääsee myös keskustelemaan seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä. 

Sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Väestöliitto kannattavat maksutonta ehkäisyä. Suomessa raskaudenkeskeytyksiä tehdään eniten 20-24-vuotiaiden ikäryhmässä.Tämän ikäluokan nuoret ovat usein vähävaraisia opiskelijoita, joille ehkäisyn hankkiminen voi olla kohtuuttoman kallista. Maksuton ehkäisy on tuonut kunnille myös selviä kustannussäästöjä kalliiden aborttien vähetessä.

Valtuustoaloitteen allekirjoitti 40 valtuutettua viidestäkymmenestäyhdestä, mikä on hieno saavutus intiimille aiheelle ja oman aikansa seksuaalikulttuuriin tottuneelle valtuustoväelle.

IMG_9308

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s