On hienoa, että kenenkään ei tarvitse odottaa hetkeäkään aloittaakseen parantamaan maailmaa. -Anne Frank

Se voi tapahtua pienillä huomaavaisilla asioilla arjessa tai esimerkiksi kuntapäättäjänä toimien yhteisten asioidemme hyväksi. Viime vuonna työskentelin erityisesti ikäihmisten kotihoidon, kunnan ilmastovaikutusten, Porkkalan kansallispuiston, Rantaradan kehittämisen sekä kielten oppimisen ja koulujen tilanteen parissa.

Ikäihmisten kotihoidosta tuli yhteydenottoja, että kotona käyvät kodinhoitajat ovat liian kiireisiä eikä kaikkien kielitaito riitä asiakkaidensa ymmärtämiseen. Nykyisin pyrkimyksenä on, että ikäihmiset pärjäisivät tuetusti kotona mahdollisimman pitkään ja laitospaikkoja on vähennetty. Kotiympäristö on tuttu ja kodikas, mutta ongelmana yksin asuvilla on helposti yksinäisyys. Tutustumiskäynnilläni Kirkkonummen kotihoidossa pääsin jopa avustajaksi asiakaskierrokselle. Asian esilletuomisen myötä saimmekin tästä vuodesta alkaen kahdeksan uutta kodinhoitajan vakanssia parantamaan tilannetta! Toivotan työniloa kodinhoitajille merkittävässä tehtävässään.

Maailmassa on onnistuttu pysäyttämään otsonikerroksen ohentuminen, happosateet sekä Suomessa parantamaan vesien laatua. Nyt maapallomme uhkana on ilmaston lämpeminen ja sen tuomatongelmat. Kuntamme ilmastovaikutukset ovat kehittymässä parempaan suuntaan: Kirkkonummesta tulee ilmastoystävällinen kunta! Kirkkonummi haki aloitteestani Hiilineutraalikunnaksi, jonka myötä Kirkkonummen kunnan päätöksenteossa huomioidaan toiminnan aiheuttama hiilijalanjälki ja pyritään vähentämään sitä, esimerkiksi energiaratkaisuissa. Tämä on prosessi, jossa olen mukana myös vuonna 2019.

Porkkala sai pitkään kaivatut kävelyreitit viittoineen. Nyt niemen risteileville poluille ei enää eksy, kuten itselleni on tapahtunut. Tulentekopaikkoja uudistettiin ja luontokartoitukset toivat tietoa mm. merenalaisesta luonnosta. Tämä kaikki mahdollistui kun valtio antoi siihen taloudellista tukea Porkkalan saatua ”hopeaa kansallispuistokisassa” vuonna 2017. Olin Porkkala kansallispuistoksi työryhmän puheenjohtaja ja tulen ajamaan Porkkalaa kansallispuistoksi tulevaisuudessakin. Porkkala on hienon luontonsa vuoksi kansallisesti merkittävä alue ja tärkeä virkistysalue.

Kirkkonummi on kaksikielinen kunta, jossa suomen- ja ruotsinkieliset toiminnot ovat varsin erillisiä. Kaksikielisyys on rikkaus ja kielten osaaminen aina mahdollisuus laajempaan kommunikaatioon. Kielten oppimista leikiten päiväkodissa tehdään nyt aloitteestani neljässä eri päiväkodissa. Kahdesta suomenkielisestä ja kahdesta ruotsinkielisestä päiväkodista käydään päittäin leikittämässä ja laulattamassa lapsia. Tilanteet ovat positiivisia ja tämä tapahtuu kielen oppimisen herkkyysvaiheessa. Odotan innolla, miten nyt syksyllä 2018 alkanut projekti sujuu ja kannattaisiko tällaista toteuttaa myös muissa päiväkodeissa.

Kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtajuus avasi uusia mielenkiintoisia tehtäviä. Osallistuin MAL (maankäyttö-asuminen ja liikenne) seminaareihin, joissa korostin Rantaratamme kunnossapitoa, seisakkeiden lisäämistä ja Jorvaksen seisakkeen kunnostamista. Kävin tutustumiskäynneillä kirkkonummelaisissa yrityksissä ja osallistuin Uudenmaan pienempien kuntien välisiin kokouksiin (Kuuma-kunnat). Tutustuin myös sisäilmaongelmakohteisiin. Koulut ja päiväkodit ovat aina lähellä sydäntäni, joten niiden tilannetta seuraan tarkasti myös tulevana vuonna 2019. Tulen myös panostamaan julkisen terveydenhuollon toimivuuteen, johon pääsen vaikuttamaan HUS-valtuustossa ja HYKS-lautakunnassa.

Vuosi 2018 oli antoisa vuosi ja nyt katse kohti vuotta 2019.

Ole yhteydessä, tehdään yhdessä Kirkkonummesta hyvä paikka toimia ja asua ja viedään tätä maailmaa parempaan suuntaan!

Minna Hakapää (Vihr.), kunnanvaltuuston 1.vpj. Puh. 0500 5551667052f488-d21e-4214-8194-1d69951782ac

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s