Toimivat kunnan palvelut ja terveelliset oppimisympäristöt ovat myös kunnan vetovoimatekijöitä

Kirkkonummen kunnanvaltuuston päätöstä nostaa veroprosenttia 0,25% eli 19,25 prosenttiin on hämmentänyt osaa valtuutetuista, ilmeisesti etenkin kokoomuksen Erkki Majasta.

Veronkorotus on valitettavaa, mutta taustalla on valtuuston enemmistön huoli kunnan noin 2M€ alijäämäisestä talousarviosta. Myös kunnanjohtaja on kertonut talousarvioesityksen tekemisen olleen tänä vuonna erityisen haastavaa.

Kunnanvaltuuston murheena on kuluneena vuonna ollut erityisesti huonokuntoiset kiinteistöt. Sisäilmaongelmien vuoksi on rakennuksia ensin korjailtu ja lopulta päädytty parakkirakennusten hankkimiseen oppimisympäristöiksi. Tällä hetkellä parakeissa työskentelee jo osa Winellskan ja Gesterbyn koulun opettajia ja oppilaita. Nyt rakennusten pohjatyöt on tehty myös keskustassa sijaitsevan Kirkkoharjun- ja Masalan Nissnikun koulun oppilaille ja henkilökunnalle ja parakkien elementit ovat rakenteilla. Tuoreimpana uutisena on, että jo tammikuussa myös Jolkbyn päiväkoti suljetaan sisäilmaongelmien vuoksi. Kysymyksenä luonnollisesti on, että riittääkö tämäkään vai joudummeko vielä sulkemaan myös muita päiväkoteja.

Terveellisten oppimisympäristöjen saaminen väliaikaisesti nyt parakkien muodossa maksaa vuokramenoina noin 4 miljoonaa euroa vuodessa. Nämä ovat lisäkustannuksia verrattuna aikaisempiin vuosiin eikä tällaista summaa voi vähentää opetusrahoista.

Kunnanjohtajan budjettiesityksessä on poistettu rahoitusta myös tärkeiltä toiminnoilta, joiden poistaminen tulee lisäämään kustannuksia muualla sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä luo helposti järkyttäviä inhimillisiä tragedioita.

Tällaisia ovat leikkaukset ikäihmisten, kehitysvammaisten ja lastensuojelun palveluista. Kunnanjohtajan talousarvioesityksessä on vähennetty ikäihmisten tehostetun palveluasumisen paikkoja sekä ikäihmisten kotipalveluja. Tehostettu palveluasuminen tarkoittaa ympärivuorokautista hoitoa jossain hoitopaikassa. Ikäihmisten kotipalvelu taasen mahdollistaa henkilön pärjäämisen omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Kunnanjohtajan talousarvioesityksessä on vähennetty myös lastensuojelun ja kehitysvammaisten ostopalveluista. Myös omaishoitajien palkkioihin on esitetty vähentämistä. Omaishoitajien palkkiot ovat pieni osa niistä kustannuksista, jotka tulisivat kunnan maksettaviksi jos hoito tapahtuisi kunnan toimesta.

Tässä siis joitain niistä tekijöistä, jotka olivat valtuutettujen mielessä heidän äänestäessä veroprosenttiin 0,25 korotusta.

Veroprosentin korotus ei tietenkään tarkoita, että kunnan toimintaa ei pitäisi järkeistää. Kunnan toimintoja ja rakenteita pitää kehittää ja järkeistää jatkuvasti. Toivottavasti pääsemme sitä tekemään yhdessä nyt tulevana vuonna.

Minna Hakapää (Vihr.) Vihreä Linja

Kirkkonummen kunnanvaltuuston 1. varapj.

Julkaistu Kirkkonummen Sanomissa 18.11.201841701001_336670930234317_1187953693119479808_n kopio

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s