Kyrkslätt Krigsveteraner Jubileumsfest 17.11.2018

Bästa Kyrkslätt veteraner

e6e5cbb1-4e57-40eb-b84d-c2adeaf2f7e8 kopioDet är en stor ära att få stå här och framföra kommunens hälsning till er, ni som har försvarat vårt land i svåra tider. I Kyrkslätt finns det fortfarande 17 veteraner.

Denna höst fick jag också framföra vår kommuns hälsning till de unga som är beredda att bra gemensamt ansvar ifall, att vi någon gång igen står inför svåra tider. I uppbådet i Kyrkslätt deltog i år ungdomar som föddes år 2000. Det var en mycket annorlunda tillställning jämfört med denna. Salen var full av osäkra unga män, som med munkjackor, eller huppare som vi säger, tittade på videon Veteranens kvällsång. I den filmen berättade veteraner om krig och fred, om sina egna livserfarenheter.

79 år tidigare, år 1939 började den konflikt som skulle förändra livet för över 1000 unga Kyrkslättsbor. Många av dem tillbringade flera år vid fronten. Många av dem kom aldrig tillbaka. Alla förtjänar de vår djupaste tacksamhet. Tack.

I somras dök kriget också upp i min familjs minnen. Jag läste min mormors dagböcker på sommarstugan. När kriget bort ut var hon 20 år och förälskad upp över öronen.

Tillsammans med min farfar åkte hon till prästgården för att få lysning just innan kriget bröt ut. Så här berättar min farmor

(30.11.1939)

Om vi då hade vetat, när vi den vinterkvällen åkte med släde till prästgården, att den kvällen var den sista dagen av fred hade vi säkert haft helt andra tankar i våra huvuden. Lyckligtvis visste vi inte. I morse anföll ryssen över gränsen, erövrade Fiskarhalvön och bombade Helsingfors. Min mor åkte igår till Helsingfors och hamnade mitt i bombardemanget.

Presidenten har utlyst krigstillstånd. I morgon har vi ännu skola, men vi får se hur det blir efter det. Eero kom idag från Joensuu, för där stängde man genast skolorna. Han är alldeles uppbragd, han hoppas på att få ta strid med flygplanen, vår lilla Eero. Varför låter vår gud något sådant här hända? Var finns rättvisan? Kära Gud, ta hand om vårt Finland”

Mina egna farföräldrar klarade sig genom kriget, och de var mig mycket kära. Men kriget blev kvar i min farfars drömmar tills han dog, har min farmor berättat.

Idag är hotbilderna annorlunda. De berör inte mera på samma sätt Finlands gränser, utan hoten är globala. Vår ekonomi är också global och kriget av idag kan ta formen av cyberattacker eller kärnvapen. Vår president har konstaterat att klimatförändringen är vårt största hot. Extremt väder blir allt vanligare. Områden i Afrika som tidigare kunde erbjuda betesmarker och gröda är idag öken. Det här leder till brist på mark, livsutrymme, och leder till krig och folkvandringar. I arktis kan man se hur polarisarna smälter. För att ta i tu med den utmaningen krävs samma beslutsamhet som ni visade för nästan 80 år sedan. Jag hoppas att vi klarar den utmaningen liksom ni klarade den ni ställdes inför.

Idag firar vi Kyrkslätts veteraners 50-årsdag. I en tid av fred. Som bäst förhandlar kommunstyrelsens medlemmar om nästa års budget och om hur vi skall styra denna kommun, den kommun ni har gett oss. Kyrkslätts kommun har alltid stött våra veteraner och har inte minskat på sitt stöd även då det gått sämre. Jag önskar er, Kyrkslätts veteraner all lycka. Njuta av denna tid av fred, gott sällskap och denna fina middag här på Majvik.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s