Kutsunnat 2018 vuonna 2000 syntyneille -Kirkkonummen kunnan puheenvuoro

Arvoisat kutsuntoihin osallistuvat,

Teidät on kutsuttu ja kiitän teitä jokaista, että olette ottaneet kutsun vastaan. Samalla olette ottamassa täällä Kirkkonummella vastaan myös hienoja henkilökohtaisia haasteita.

Yleinen asevelvollisuus

Suomen puolustus perustuu yleiseen asevelvollisuuteen eikä maamme puolustusta ole ulkoistettu esimerkiksi palkka-armeijalle. Tutkimusten mukaan suomalaisilla on korkea maanpuolustustahto. Yleinen asevelvollisuus on suurvallan vieressä sijaitsevan pienemmän kansan edullisin ja tehokkain tapa pitää yllä uskottavaa maanpuolustusta.

Kehityksen mahdollisuus

Edessä oleva varusmiespalvelus antaa teille jokaiselle myös uuden mahdollisuuden kehittyä yksilöinä: fyysisesti, henkisesti ja sosiaalisesti. Armeija on niitä harvoja paikkoja, joka kokoaa hyvin erilaiset ihmiset yhteen eri puolilta Suomea. Oma käsityksenne itsestänne ja muista sekä ryhmässä toimimisesta tulee kehittymään ja tarkentumaan tässä elämän vaiheessa. Saatte myös yhdessä muiden kanssa ainutlaatuisia kokemuksia ystävyydestä ja toverillisuudesta.

Sukumme tarinat sodasta siirtyvät polvesta polveen

Suomalaisella maanpuolustuksella on arvokkaat perinteet. Teidän ikäiset miehet ja naiset puolustivat maatamme todellisessa tilanteessa ja näitä henkilöitä on joitain vielä elossa joukossamme.

Meillä on useilla myös sukumme tarinat, miten elämä muuttui raskaaksi sotien aikana. Keitä rakkaita menetettiin ja miten selviydyttiin ankarista ajoista. Nämä ajat ovat siirtyneet myös tunteina, asenteina, ajatus- ja ehkä myös toimintamalleina meihin. Isovanhempamme vanhemmat kertoivat sodasta lapsilleen, he edelleen lapsilleen ja näin kokemukset ovat välittyneet ehkä teillekin asti.

Puhumaton potilas

Kuluneena lämpimänä kesänä kirjoitin Pohjois-Karjalassa mökillämme, juttua pieneen paikallislehteen isoäitini valokuva-albumin inspiroimana. Kerroin siinä, kuinka työskennellessäni sairaalassa puheterapeuttina sain tutkittavakseni vanhan miehen, puhumattoman potilaan.

Hänet oli määrä kotiuttaa sairaalasta palvelutaloon. Mies istui pyörätuolissa pää painuksissa vastapäätä itseäni kun valmistauduin tutkimaan häntä. Kysyin hänen nimeään ja hiljaisuuden jälkeen hän vastasi yllättäen omalla sukunimelläni, ”Hakapää”. Vanhan miehen katse oli suuntautunut nimineulaani. Hän puhui ensimmäistä kertaa koko osastojakson aikana ja kertoi olleensa isoäitini veljen ystävä. Veljen joka kuoli 18-vuotiaana hävittäjälentäjänä jossakin Suomenlahdella. Kirjoitin tarinan puhumattomasta potilaasta ja nuorena kuolleesta sotilaslentäjästä ja miten vanhat koskettavat asiat nousevat mieleen vuosienkin jälkeen.

Porkkalan luonto

Täällä melkein keskellä Suomenlahtea, Upinniemen varuskunta saaristoineen on luonnoltaan yksi maamme hienoimmista varuskunnista. Tästä kertoo mm. se että siellä, Porkkalan edustalla, on ollut yksi maamme ensimmäisistä kansallispuistoista. Kansallispuisto status poistettiin, koska luontoarvot heikkenivät venäläisten miehityskauden toimien ja rakennelmien myötä. Nyt merellinen kansallispuisto on ollut jälleen suunnitteilla alueen arvokkaiden luontoarvojen vuoksi.

Haaste

Arvoisat kutsutut. Kirkkonummen kunnan puolesta toivotan teille antoisaa varusmiesaikaa, ystävyyttä ja toveruutta. Ottakaa haaste vastaan, vaikka toivottavasti ette koskaan joutuisikaan tehtäväänne täydessä mitassaan täyttämään.

Minna Hakapää

Kirkkonummen kunnanvaltuuston 1. vpj.

Kuvassa 18-vuotias sotilaslentäjä Eero Mäkinen pääsiäisenä 1940. Puhumattoman potilaan ystävä ja isoäitini Eeva Hakapään veli.

eero mäkinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s