Hyvää koulupäivää

IMG_0934

Satumaisen lämmin kesä on eletty. Jäätelöä, kylmiä juomia ja mansikoita on nautittu. Nyt arki on alkanut useissa perheissä – on meneillään se ensimmäinen viikko kun kaikki etsivät vuorokausirytmiä ja paikkaa mihin aamuisin suunnata. Opettajat ovat löytäneet jälleen tiensä kouluihin ja koululaiset ovat pakanneet taas reppujaan.

Tieto on ainakin aikaisemmin tarttunut kirkkonummelaisiin oppilaisiin hyvin. Ylitimme viimeksi Pisa-tuloksissa valtakunnallisen keskiarvon sekä suomen- että ruotsinkielisellä puolella.

Viime lukukaudella Kirkkonummen koululaiset menestyivät Pisan lisäksi myös muilla mittareilla mitattuina. Veikkolan koululaiset osaavat valmistaa herkullista ruokaa: edustusryhmä voitti Ruokavisan jo toisena vuonna peräkkäin. Kirkkonummelaiset koululaiset menestyivät taivaallisen hyvin tiede- ja teknologiaosaamisessa kansainvälisessä LUMA-Start kilpailussa sääpalloprojektillaan. Myös robotiikkakerhon oppilaat pärjäsivät erinomaisesti valtakunnallisessa robotiikkakilpailussa. Jopa kaksi kouluistamme on saanut myös arvostetun Vihreä lippu -palkinnon laadukkaasta ympäristökasvatustyöstä.

Kirkkonummen oppiteknologian käytäntöjä on viety ulkomaille, messuille Lontooseen. Yksinkertaistettuna: on luotu tapa, miten teknologiaa osaavat oppilaat opettavat sitä muille oppilaille ja opettajat ohjaavat toisia opettajia. Toimivaa.

Tärkeintä kuitenkin ovat koulutyöhönsä tyytyväiset oppilaat ja työssään viihtyvät opettajat.

Kuntalaisbarometrin (2017) mukaan Kirkkonummen koulujen opetuksen laatu vastasi hyvin siihen kohdistuviin odotuksiin. Koulujen ilmapiiriin ja koulumatkojen turvallisuuteen löytyi lievää tyytymättömyyttä.

Tällä hetkellä suurin tyytymättömyys liittyy koulurakennusten sisäilmaongelmiin. Ne ovat koulujemme riesana, kuten suuressa osassa Suomea. Koulurakennukset on rakennettu nykyistä pienemmälle oppilasmäärälle. Ilmanvaihtojärjestelmät ovat vanhoja tai haastavasti säädettäviä tietyn rakennuksen yksilöllisiä ominaisuuksia huomioiden. Rakennukset tulevat myös iältään suunniteltuun loppuvaiheeseen, rakennusmateriaalit haparoituvat ja vanhenevat. Näin kosteus ja sen myötä home pääsevät rakenteisiin.

Tässä vaiheessa Kirkkonummen kunnan suunnitelma on tällainen: Gesterbyn ja Winellskan koulujen pihoilla ovat jo yksilöllisesti suunnitellut parakit kunnes koulujen rakennussuunnitelmat valmistuvat. Parakkeja on tulossa myös Nissnikun ja Kirkkoharjun koulujen pihoille vuoden vaihteen tienoolla. Kirkkoharjun koulun oppilaat tulevat pääsemään myös tunneille viereiseen ostoskeskukseen Nordealta vapautuneisiin tiloihin kunnes Jokirinteen iso 1340 oppilaan koulu valmistuu vuonna 2020 lopussa uimahallin taakse ja koulu muuttaa sinne. Tätä odottelevat myös parakeissa kirjaston takana Finnsbackan päiväkodin henkilökunta ja lapset.

Peruskoulujen lisäksi kunnassamme on sekä suomen- että ruotsinkieliset lukiot. Porkkalan lukio on tunnettu hyvistä oppimistuloksista suhteessa lähtötasoon, mikä kertoo myös erinomaisista opettajista. Kyrkslätts Gymnasiumin ylpeyden aihe on edistyksellinen yrittäjälinja. Lukiossa voi ylioppilastutkintoon liittyvien kurssien lisäksi saada yrittäjyyteen liittyvää opetusta ja perustaa oma kotimainen tai kansainvälinen yritys.

Lukiot tulevat tarvitsemaan myös uudet tilat ja paikkaa on suunniteltu Kirkkonummen pääkirjaston taakse. Lukiot rakennettaisiin vierekkäin, jolloin myös keskinäinen yhteistyö on helpompaa. Lukiokompleksiin on suunniteltu isoa salia, joka akustiikaltaan vastaa kulttuurin tarpeita ja voisi toimia myös konserttisalina.

Kouluruoka lapsen opissa pitää on nyt kansainvälisestikin todettu kun suomalaisten oppimistuloksia on ihmetelty. Kirkkonummen kouluruoka on saanut kansallistakin tunnustusta ja sopivan kokoisessa kunnassa oppilaat pääsevät vaikuttamaan ruokalistaan.

Ruokailun ja tiedon lisäksi kouluissa pääsee tapaamaan vanhoja ystäviä ja luomaan uusia ystävyyssuhteita. Ne voivat kestää jopa loppuelämän.

Turvallista koulumatkaa ja innostavia koulupäiviä!

Minna Hakapää

Kirkkonummen kunnanvaltuuston 1.vpj (Vihr.)

Kirjoitus on julkaistu Kirkkonummen Sanomissa 12.8.2018

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s