Kirkkonummen luonnon helmiä

Porkkala takaisin, Rönnskär

kuva Riku Cajander

Koululaiset kirmaavat kesälomalla ja kesän lapsia löytyy senioreissakin. Kaupunkimaantieteenprofessorin Mari Vaattovaaran mukaan Kirkkonummelle muutetaan vihreyden ja luonnon vuoksi. Täällä on useita luonnon helmiä ja tässä ovat omat suosikkini.

Meiko on kimmeltävä järvikaunotar kalliometsien keskellä. Jo parkkipaikalla nousevat jyhkeät kallioseinämät, joiden laelta avautuvat näkymät kuin metsän muodostamaan ruohokenttään. Matka Meikon hyppykalliolle iltauinnille käy erikoisesti rinnettä ylöspäin nousten kuin kraateriin, sillä yleensähän järvelle laskeudutaan. Viemme mielellämme ulkomaalaisia vieraitamme ihmettelemään neljän kilometrin päässä Kirkkonummen keskustasta sijaitsevaa putipuhdasta järveä, josta Kirkkonummi jopa ottaa osan juomavedestään. Järven rannoilta löytyy useita hyviä uimapaikkoja, silokallioita makoilla ja joilta on mukava laskeutua järveen.

Meikon lähdejärven ympäristöön on rakennettu viime kesänä retkeilyreittejä ja kyltit opastavat kolmen maisemiltaan vaihtelevan patikkapolun kulkemiseen. Maastot reiteillä vaihtelevat jyrkistä kalliomuodostelmista silokallioihin, tiheään metsään ja jopa suolle ja reiteillä on myös muutama tulentekopaikka.

Porkkala on Suomen toiseksi eteläisin kärki. Pimeinä selkeinä iltoina voi kärjen kallioilta, Pampskatanilta, nähdä aina Tallinnan valojen kajastuksen. Porkkalan niemen uskomattoman hieno alue on tunnettu sekä kulttuurimaisemastaan että luonnostaan. Merellinen Porkkala on ollut matkalla kansallispuistoksi – ja siitä melkein sellainen tulikin jo vuonna 2016 Suomen täyttäessä 100 vuotta. Tällä kertaa kunnian sai Suomussalmen Hossa. Porkkala sai Metsähallitukselta palkinnoksi tukea luonnonsuojelualueen muodostamiseen ja reitistöjen kehittämiseen.

Nyt Porkkalan merialueiden luontoarvoja onkin kartoitettu ja suunniteltu yhteinen reitistö, viitoitus ja opasteet Porkkalan kärjen alueiden omistamien kuntien kesken, joita ovat Kirkkonummi, Nurmijärvi ja Vantaan kaupunki. Myös parkkialueen laajennukseen on kunta jo varannut rahaa. Itselleni viitoitus tuleekin olemaan kauan odotettu ilo harhailtuani useamman kerran risteileviä polkuja etsien reittiä takaisin. Alueen kehittäminen tuleekin tarpeeseen, koska Porkkalan kärki on jo suosittu retkeilykohde ja sen luonto haavoittuvainen. Reittien avulla retkeilijät ohjataan pois luonnoltaan aroilta alueilta eivätkä luonnosta nauttijat näin vahingossa riko arvokkaita kasveja tallaamalla niiden päälle.

Porkkalan kärkeä merellisenä kansallispuistona ei ole kuitenkaan unohdettu vaan nyt on rakenteiden kehittämisen aika. Pääkaupunkiseudun väkiluku kasvaa ja tämän myötä myös paineet retkeilyyn ja virkistäytymiseen luonnossa. Kansallispuisto tuo aina myös vaurautta kuntaan kaupallisten ja retkeilypalveluiden käyttäjien tuomien työpaikkojen ja ostokäyntien lisääntyessä.

Porkkalaan tulisi maa-alueiden kehittämisen lisäksi tehdä myös reittejä, opasteita ja rantautumispaikkoja saariin veneilijöille ja melojille.

Muita omia suosikkejani ovat myös saarista Söderskär, joka on viehättävä saari aivan ulkomeren laidalla sekä Kirkkonummen seurakunnan leirikeskus Räfsön saarella, jossa on myös vapaina kulkevia lampaita. Arjen luonto helmiä ovat lenkkeilypolut keskusmetsän Gesterbyn ja Masalan välillä. Nautin myös pyöräilystä Kirkkonummen maalaisteillä valloittaen uusia maisemia ja alueita.

Armas aika ja suvi suloinen. On aika pulahtaa veteen, kulkea pehmeää metsäpolkua pitkin puiden varjoissa ja muistella talven aikana unohtuneita lintujen ja luonnon kukkien nimiä; niittyleinikki, hiirenvirna, siankärsämö, peippo, pajulintu ja mustarastas. Hyvää Kesää!

Minna Hakapää (Vihr.)

Kirkkonummen kunnanvaltuuston 1.vpj.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s