Kirkkonummen metsät ovat arvokkaita monella tavalla

Kirkkonummen luonto on aivan erityinen ja luonnon läheisyys pääkaupunkiseudulla on ollut useille meistä syy muuttaa tänne. Nyt etätöiden lisäännyttyä on ulkoilu- ja liikkumistarve lähimetsissä kasvanut entisestään. Omaa metsämaata Kirkkonummen kunnalla on 1300ha.

Metsien hoitamista kunnan omissa metsissä ohjaa metsästrategia sekä luonnonhoito- ja talousmetsäsuunnitelma. Luonnonsuojelualueet eivät kuulu tähän suunnitelmaan.

Nykyinen metsästrategia kuitenkin perustuu vanhentuneisiin käsitteisiin, josta nousee tarve sen päivittämiselle.

Myös metsien merkitys ja arvo on muuttunut ja uutta tutkimukseen perustuvaa tietoa saamme jatkuvasti mm. metsien kyvystä sitoa hiiltä. Aikaisemman pelkästään taloudellisen arvon rinnalle on noussut myös muita arvoja, kuten luonnon monimuotoisuuden turvaaminen,, metsien kyky sitoa hiiltä ja tuottaa happea, virkistys-, terapeuttinen ja terveysarvo sekä luonnon maisema ja jopa koulutus ja kasvatus.

Nykyisin Kirkkonummella lähimetsien hakkuutoimenpiteet tehdään strategian mukaan käsityönä tai kevyellä kalustolla. Pääkaupunkiseudun tihentyneen väestön myötä myös Kirkkonummen kunnan talousmetsissä liikkuu paljon ulkoilijoita, joten niilläkin on virkistysarvoa. Kirkkonummen kannattaisikin käyttää metsien hoidossa metsän jatkuvan kasvatuksen menetelmää, joka on virkistyskäytön ja luontoarvot huomioivaa. Siinä metsää ei avohakata vaan harvennetaan taloudellisesti arvokkaimmat tukkipuut ja poistetaan huonolaatuiset puut. Pienempi hoitotarve tuo säästöjä ja kuitupuuta arvokkaammista tukkipuista saa tuloja. Näin myös metsien muut kuin pelkästään taloudelliset arvot pääsevät toteutumaan. Metsästrategian päivityksen myötä kaikki halukkaat pääsevät kommentoimaan metsästrategialuonnosta sen valmistuttua.

Useille meistä kirkkonummelaisista lähimetsissä liikkuminen on korvaamattoman tärkeä osa elämää.Nautitaan Kirkkonummen nyt syksyisistä metsistä!

Minna Hakapää

Kunnanvaltuuson 1. vpj

Pro Kirkkonummi

Julkaistu Kirkkonummen Sanomissa 5.11.2020

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s