Kirkkonummella on kokemusta ja osaamista vastaanottaa pakolaisia 

Kunnassamme on osaamista pakolaisten vastaanottamisesta sekä kunnan työntekijöillä että kuntalaisilla. Edellisen vuoden 2015 pakolaisaallon myötä Kirkkonummella sijaitsi kolme vastaanottokeskusta Evitskogissa, Aavarannassa ja Hilassa. Vapaaehtoisten voimin vastaanottokeskuksissa toimi tällöin suomenkielen opetusryhmiä ja järjestettiin jopa jalkapalloturnaus turvapaikanhakijoiden ja kirkkonummelaisten joukkueiden välillä. Suuri osa turvapaikan hakijoista oli tällöin miehiä Irakista, Somaliasta ja Afganistanista.  

Nyt sotaa pakenevat ovat ukrainalaisia naisia ja lapsia. Espoon kaupunki on perustanut vastaanottokeskuksen Kirkkonummella sijaitsevaan Hilan leirikeskukseen lapsille. Tällä hetkellä Maahanmuuttovirasto arvioi myös vastaanottokeskuksen perustamista joko Killinmäen entisen kehitysvammalaitoksen tai Volsin hoitolaitoksen tiloihin.  

Kunnassamme asuva ukrainalaisväestö on kekseliäästi organisoinut tapoja auttaa, kuten perustamalla sotaa paenneille perustarpeita täyttävän kirpputorin, jota yritykset ja yksityiset ovat tukeneet lahjoittamalla. Myös Kirkkonummen kirjastossa Fyyrissä on jo viikoittain satutunteja ukrainan kielellä syntyperältään ukrainalaisen ammattilaisen pitämänä.   

Mutta mikä on Kirkkonummen kunnan tehtävä ja mitä se voi tarjota ukrainalaisille sotaa pakeneville? Valtaosa Ukrainasta paenneista ihmisistä hakee tilapäistä suojelua ja tämä antaa oikeuden työskennellä ja lapsille osallistua perusopetukseen. Kirkkonummella saatetaan tarvita valmistavia luokkia, joiden tavoitteena on antaa oppilaalle tarvittavat valmiudet suomen ja ruotsin kielessä, jotta lapsi pärjää suomalaisessa koulussa. Olisi tärkeää, että paenneiden lasten oppimiseen ei syntyisi pitkiä taukoja ja että he saisivat koulun kautta turvallisuutta tuovaa tavallista arkea. 

Varhaiskasvatukseen osallistuminen auttaa myös suomen tai ruotsinkielen oppimisessa ja antaa kehittävää toimintaa lapsen arkeen. Lasten osallistuminen varhaiskasvatukseen helpottaa vanhempien mahdollisuutta hakea töitä. Kunnilla ei kuitenkaan ole velvollisuutta tarjota varhaiskasvatusta tilapäisen suojelun piirissä oleville lapsille, mutta halutessaan ne voivat sen tehdä – ja osa kunnista jo näin tekeekin.  

Terveydenhuollon palvelut turvapaikanhakijoille järjestää vastaanottokeskus, jossa työskentelee terveydenhoitaja tai sairaanhoitaja. Tarvittaessa he ohjaavat eteenpäin lääkärin vastaanotolle. 

Kirkkonummelaisilla vaikuttaa olevan vahva halu auttamiseen ja jo ennestään osaamista auttamisesta pakolaistilanteessa. Auttaminen olisi vielä toimivampaa, jos sitä paikallisesti koordinoisi esimerkiksi kunnan työntekijä. Näin apua tarvitsevien tarpeet ja auttamisen halu kohtaisivat tehokkaammin ja tieto molemmista olisi käytettävissä. Yksityismajoittajat tarvitsevat myös ohjeita mahdollisten koulukyytien järjestämisestä lähtien. 

Ukrainalaisten tilannetta on ollut järkyttävää seurata median välityksellä. Nyt meillä on mahdollisuus auttaa ja antaa omastamme. 

Kirjoitus julkaistu Kirkkonummen Sanomissa 27.3.2022

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s