Minun Kirkkonummeni

24.8.2019 Kunnan puheenvuoro Kirkkonummipäivillä

Hyvät kirkkonummelaiset, bästa Kyrkslättsbo

Kirkkonummipäivät ovat koonneet jo useita vuosia kirkkonummelaisia ja muualtakin tänne tulleita tutustumaan erilaisiin toiminta ja harrastus mahdollisuuksiin Kirkkonummella janauttimaan hyvästä tunnelmasta.

Tämän vuoden teemana on Katso Kirkkonummea – Titta på Kyrkslätt.

Itse näin Kirkkonummen ensimmäistä kertaa pikkutyttönä kun vierailimme kummitätini ja -setäni luona Heikkilässä. Kummitädilläni oli sisustusliike tuossa vastapäisessä talossa ja huoneeni verhot ja päiväpeitto olivat sieltä.

Seuraavan kerran Kirkkonummi tuli mieleeni nuorena kun isoäitini pyysi minua valitsemaan kansallispuvun kansallispukukatalogista. Isoäitini halusi, että kaikilla meillä serkuksista olisi oma kansallispuku. Tietysti lapsena kasvoimme pituutta ja koska olin serkuksista vanhin sain valita aina uuden puvun edellisen käydessä pieneksi. Viimeisenä valintakertana valitsin Kirkkonummen vihreän kansallispuvun. Se oli mielestäni kaikista kaunein. Nytmyöhemmin tyttäreni on saanut käyttää sitä täällä Kirkkonummella Merituuli-nuorisokuoron esityksissä ja laulaessaan kunnan itsenäisyyspäiväjuhlassa.

Nuorena Kirkkonummi veti minua puoleensa hienon luontonsa ansiosta. Kuuluin tapiolalaiseen partiolippukunta Tellervoisiin ja meillä oli oma partiokämppä Långvikissa. Hyvinkin nuorina vartionjohtajina taivalsimme Medvastön metsissä vielä nuorempien vartiolaisten kanssa. Vanhemmat eivät pelänneet lastensa puolesta eikä silloin täytetty turvatietolomakkeita.

Erityisesti nautin iltaisin ja öisin nuotiotulien ympärille kerääntymisestä ja siinä hetkessä olemisesta.Partiokämppä vaikutti hyvin merkittävästi elämääni muutenkin, sillä muutamia vuosia myöhemmin vein myös silloisen ihastukseni kämpälle. Tästä alkoi seurustelusuhteemme, sillä suunnistin metsässä 180 astetta pieleen ja vietimme koko talvisen päivän yhdessä metsässä kävellen, keskustellen ja tutustuen.

Myöhemmin parina retkemme suuntautuivat usein Porkkalan kärkeen Pampskatanille aamuvarhain seuraamaan tuhansien lintujen muuttoa termosjuomanlämmittäessä sormia ja höyrytessä käsien välissä.Porkkalan kärki on Suomen toiseksi eteläisin kärki ja se kokoaa lintuja muuttamaan meren yli etelään ja takaisin sekälintuharrastajia ympäri Suomea seuraamaan sitä. Tyyninä ja pimeinä öinä sieltä voi nähdä myös Tallinnan valojen kajastuksen. Mutta Porkkala on paikka myös tähtiharrastajille ja sukeltajille. Träskön saaren tuntumaan on perustettu nyt sukelluspuisto, jossa voi sukeltaa katsomaan hylkyjä.

Porkkalassa oli myös Suomen ensimmäinen kansallispuisto samaisellaTräskön saarella, joka perustettiin samanaikaisesti Pallaksen kansallispuiston kanssa. Parenteesin jälkeen kansallispuisto arvonimi kuitenkin poistettiin venäläisten rakennelmien myötä.Merellinen Porkkala on kansallisestikin arvioituna yhäerityinen.

Muutimme Kirkkonummelle, kuten moni muukin, hienon luonnon ja lapsille turvallisen ympäristön vuoksi.

Täällä on metsiä ja 145 km pituisen meren rantaviivan lisäksi täällä on 86 kappaletta järviä. Kirkkonummella tiivistyy jokaisen suomalaisen unelma pääkaupunkiseudulla hyvien palvelujen läheisyydessä luonnon rauhassa. Sinilevän tuodessa ongelmia merelle, löytyy Kirkkonummelta aina puhtaita järviä, joihin kesäisin pulahtaa.Järvien helmi on Meiko, lähde järvi, johon pulppuaa jatkuvasti puhdasta pohjavettä ja josta Kirkkonummi ottaa myös juomavettä.Meikon alueeltalöytyy kalliorantojen lisäksi myös nykyisin arvokkaaksi käynyttä hiljaisuutta. Porkkalan polun suunnittelemia reittejä pitkin voi kävellä vaihtelevissa metsämaisemissa. Myös pieni osa Nuuksion kansallispuistoa on osa Kirkkonummea Veikkolassa.

Kauniin luonnon lisäksi kodin tunnun toivatmielekkäät harrastukset ja muut kirkkonummelaiset.

Täältä löytyy paljon erilaisiaharrastusmahdollisuuksia lapsille ja aikuisille. Kuntalaiskyselyn mukaan kirkkonummelaiset ovat tyytyväisiä liikuntamahdollisuuksiin.Takana olevassa jäähallissa voi pelata jääkiekkoa ja harrastaa taitoluistelua. Sen vieressä, venäläisellä kentällä on mahdollisuus pelata jalkapalloa ja paikallinen salibandy on saanut valtakunnallistakin menestystä. Uimahallissa pääsee uimaan myös talvisin. Lisäksi on paljon erilaisia urheiluseuroja, joissa voi harrastaa nyrkkeilystä kilpatanssiin. Jerikonmäen kuntoportaat ovat saaneet valtavan suosion ja ajoittain portaissa on jopa ruuhkaa.

Musiikkiopisto on laadukas ja pienuuteensa nähden sieltä kasvaa yllättävän paljon myös ammattimuusikoita. Kuvataidekoulussa tehdään elokuvista perinteisiin taidemuotoihin. Täällä voi myös ratsastaa. En tiedä mitään muuta tämänkokoista kuntaa, jossa olisi 4 golfkenttää ravintoloineen ja yksi aivan kuntarajan tuntumassa.

Tärkeintä oli kuitenkin, miten meidät otettiin vastaan ja miten meihin suhtauduttiin. Ja sanoisin että hyvin.

Kun suomenkielinen tyttäreni innostui pelaamaanruotsinkielisestä käsipallojoukkueessa,järjesti valmentaja tilaisuuden, jossa me vanhemmat laitoimme yhdessä ruokaa jotta tutustuisimme. Näin me muutamat suomenkieliset vanhemmat pääsisimme mukaan jo toisensa tuntevaan ruotsinkieliseen yhteisöön. Olin otettu valmentajan huomaavaisuudesta.

När vi funderar på vad som gör Kyrkslätt unikt, till ett ställe som lockar nya invånare, gamla och unga, ser jag just tvåspråkigheten som helt centralt. Jag har också själv, personligen, fått den rikedom både via mitt arbete och via mina barns vardag och bekantskapskrets. Det är en inkluderande gemenskap där vi alla får lärä av varandra och dela med sig av våra traditioner. Jag är övertygad om att det nya gymnasium som så småningom förhoppningsvis börjar byggas här bakom kyrkan är en nyt byggsten i den traditionen.

Kun olimme muuttaneet jatehneet remonttia joulu lähestyi. Meillä vanhemmilla ei ollut lomaa ja lapsemme olivat kahdessa eripäiväkodissaja aattoa edeltävänä päivänä ainoat hoidossa olevat lapset. Koska päiväkodeista toinen oli yksityinen ja toinen kunnallinen, ei yksi tätivoinut ottaa molempia lapsia hoitoonsa. He ratkasivat asian siten, että toinen täti matkasipäiväksi toiseen päiväkotiin ja lapsemme saivat viettää päivää yhdessä. Päivän päätteeksi he vetivät vielälapset meille pulkalla kotiin.

Viime kesänä odottelin ystävääni meille käymään. Hän oli juuri muuttanut Sundsbergiin ja ostanut uuden pyörän. Mutta häntä ei kuulunut. Pihaan päästyään hän kertoi, miten poljin oli ajaessarikkoutunut ja hän oli kaatunut pyörällä ojaan. Pakettiauto oli pysähtyi hänen kohdalleen ja sitä ajaneet miehet toivat sekä pyörän että ystäväni meille. Hänen mielestään Kirkkonummi oli paras paikka asua.

Ja, Kykslätt är en bra plats att bo på. Ett gammalt kulturlandskap där vi kan skönja spår från svunna tider. Här har man bott länge för här det är bra att bo. Den kyrka vi ser där bredvid oss har också den sett mycket . Krig och elände, hunger och sjukdom. Men också goda skördar, fest och en kommun som de senaste årtiondena vuxit kraftigt.

I en tid av tillväxt är det speciellt viktigt att känna sina rötter. Att veta varifrån vi kommer för att kunna bygga en hållbar framtid. Vi har många projekt på gång runt omkring oss. För att de på bästa möjliga skall tillfredställa allas våra behov hoppas jag att ni alla vill dela med er av era erfarenheter, tankar och ideér.

Kirkkonummelle rakennetaan nyt paljon uutta. Ensi vuonna Kirkkonummipäivillä saamme jo nauttia hienosta uudesta keskustakirjastosta, jossa on esiintymissali ja kahvila.

Veikkolan uusi päiväkoti on valmis ja uimahallin taakse on noussut uusi Jokirinteen koulu. Myös uuden hyvinvointikeskuksen rakennelmien nousua voimme jo seurata.

Tämä kaikki mahdollistaa keskusta-alueen kehittämisen yhtenäisemmäksi kokonaisuudeksi. Pikkukaupunkimaiseksi keskustaksi, joka houkuttelee kävelemään Kirjaston ja rautatieaseman väliä. Kaunis vanha kirkkomme ylväänä maamerkkinä ja muistuttamassa Kirkkonummen syvistä juurista. Pidän erittäin tärkeänä, että pääsemme luomaan keskustasta myös viihtyisän ja toimivan.

Hyvät ystävät

Iloitaan tänään hienosta kotikunnastamme ja muistetaan hyväksyvä katse toisiamme kohtaan.

Huomaavaisuus ja ystävällisyys tuovat turvallisuutta, yhteisöllisyyttä ja viihtyvyyttä.IMG_9236

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s