Mitä kuuluu Porkkalan Kansallispuistolle?

Kirkkonummen Sanomat 9.4.2017

Porkkalan luonto nousi valtakunnallisiin otsikoihin viime vuonna 2016 kun se kiri Suomi 100-vuotisjuhlavuosi kansallispuistokisassa upeasti toiseksi. Suomussalmen metsäinen Hossa valittiin silloin kansallispuistoksi.

Merellinen Porkkala sai myös palkinnon. Porkkalan alueen, valtion omistamille maille suunnitellaan nyt luonnonsuojelualuetta. Luonnonsuojelualueeseen kuuluisivat Kirkkonummen ja Inkoon saaristojen Natura-alueet ja niiden lisäksi avomeren yleisiä vesialueita.

Kansallispuistoajatus ei ollut uusi. Suomen ensimmäisiä kansallispuistoja oli Porkkalan alueella Träskön saarella 1938-1956. Porkkalan parenteesin aikaisten rakennelmien takia kansallispuisto peruttiin.

Porkkala kansallispuistoksi työryhmä, johon kuuluu henkilöitä useista eri puolueista, kirkkonummelaisia yrittäjiä ja aktiiveja tekivät valtavasti töitä, jotta Porkkala pääsi näin pitkälle. Kunnan keskeiset poliitikot yhdessä kunnanjohtajan kanssa kävivät tapaamassa myös ympäristöministeri Tiilikaista aiheesta. Keskeinen lähtökohta sekä kansallispuistotyöryhmällä että Kirkkonummen kunnalla on ollut että puolustusvoimien toimintaedellytyksiä ei heikennetä. Työryhmän jäseniä kävikin neuvottelemassa prosessin aikana molempien Rannikkoprikaatin kommodorien kanssa. Haasteena on mutkitteleva museotie, joka vie Porkkalan kärkeen. Alueen asukkaat pelkäävät ruuhkia tiellä. Tiellä ajetaan usein myös ylinopeutta, mikä tekee tiestä vaarallisen. Olisi hyvä selvittää, mikä osuus autoliikenteestä nykyisin on Porkkalan kärkeen matkaavista ja arvioida miten se kasvaisi Kansallispuisto statuksella.

Porkkalan merellisen ja villin luonnon hienous on siinä, että sen ääreen pääsee myös maitse ja näin merellisestä luonnosta pääsevät nauttimaan myös ne joilla ei ole venettä. Tulevaisuudessa myös tyhjilleen jäävä Porkkalan merivartioasema voisi toimia viehättävänä keskuksena, jonne pääsee helposti myös veneellä. Porkkalan kärkeen voisi päästä yhteistakseilla tai erityisillä sähköbussivuoroilla kesäisin.

Metsähallitus on arvioinut Porkkalan alueella sijaitsevat valtion maat kahdesti kansallismaiseman arvonimen arvoiseksi.  Alue on lähellä pääkaupunkiseutua ja hienon alueen kävijämäärä paine nousee jatkuvasti.  Suunniteltu polusto ja viitoitus ohjaisi valtaosaa kävijöistä pois herkemmiltä luontoalueilta. Nykyisin alueella risteilee polkuja ja luonto kuluu kun valtaosaa ihmisistä ei ohjata reiteille.

Porkkalan kärjessä, mikä on Suomen toiseksi eteläisin maa-alue, on Kirkkonummen kunnan lisäksi Nurmijärven, Helsingin ja Vantaan omistamia virkistysalueita. Olisi tärkeää, että nämä tekisivät yhteistyötä alueen virkistyskäytön kehittämiseksi.

Kansallismaisemaksi arvioitu alue on yhä Kirkkonummen alueella ja sitä kehittämällä saisimme myös aluetaloudellista hyötyä, matkailijoiden lisäksi matkailuyrittäjiä ja rahaa paikkakunnalle.

Merelliseen Porkkalaan pääsee tutustumaan mm. Kirkkonummi-päivien yhteydessä perinnepurjelaivoilla Merisatamasta sekä opastetulla bussikuljetuksella.

Kirkkonummen luontoaarteista Porkkalasta ja Meikosta on tärkeää päästä nauttimaan, mutta myös pitää hyvää huolta.

Minna Hakapää (Vihr.)

kunnanvaltuutettu

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s